Avagy egy boldog feminista meséje

A MAGÁNYOS HOLD

A MAGÁNYOS HOLD

Segítség egy nárcisztikussal élek!

2017. november 09. - Lili Anna Wolf

Első randevú, egymás mellett sétáltok, a férfi gyengéden megfogja a kezed, megálltok, rád néz és látod, hogy könnybe lábad a szeme ahogy rád néz…máris szerelmes gondolod, milyen édes…

Kuckóztok a kanapén, a kedvenc romantikus filmed megy, a főhősnő éppen zokog, nagy bajban van, te is mindig elérzékenyülsz ennél a résznél, felnézel a párodra és látod, hogy éppen hullanak a könnyei…olyan romantikus lélek gondolod, hát nem édes?…

Majd sír, ha meglát egy édes kisbabát az utcán vagy elolvas egy poszot egy elütött kiskutyáról…majd csak sír és sír, amikor arról mesél, hogy milyen csúnyán beszélt vele ma a főnöke, meg elmondja, hogy neki borzasztóan rosszul esett, hogy reggel nem csókoltad meg, hanem siettél a buszhoz…majd lelkiztek egyet…

Érzed már, hogy ez mennyire nevetséges? Megfogalmaztad magadban, hogy egy Férfi az nem ilyen?

Teljesen igazad van, a férfi az valóban nem ilyen. Hogy miért is?

Mert egész életében azt hallgatta, hogy egy férfi az erős és ezért nem sír, nem panaszkodik, nem beszél az érzéseiről, hanem ha baja van, megy és elintézi, magában, ahogyan az egy férfihez illik.

Jelenti-e ez azt, hogy akkor egy férfi nem is érez? Természetesen nem, és igen van az a helyzet, amiben ők is megmutatják, hogy lakik bennük érző lélek, de lássuk be, nem fél óránként, nem miden nap, de még csak nem is minden héten, mert senki sem akar olyan világban élni, ahol félős, gyámoltalan, sértődékeny, zokogó rendőrök, mentősök, tűzoltók, katonák, bányászok, családapák mászkálnak, mert a férfi az nem ilyen.

De hogyan is jön ez ide?

Ritkán hallani, hogy egy párkapcsolat úgy kezdődne, hogy a nőt egy sötét és rideg pincébe láncra verve, örök főzésre, vasalásra, mosogatásra és takarításra ítélik.

Ritkán hallani, hogy egy párkapcsolat úgy kezdődne, hogy a csinos, magára adó, sugárzó nőt arra kényszerítik, hogy legyen slampos és elhanyagolt.

Ritkán hallani, hogy egy párkapcsolat úgy kezdődne, hogy abban csak a közöny és az egymás iránti tisztelet teljes hiánya tartja össze a feleket.

Szerelemről első látásra hallottam már én is, van-nincs mindenki maga dönti el, de azért azt lássuk be gyűlöletről első látásra ritkábban hallani, ha párkapcsolat a téma.

Hogy is van ez? A kapcsolat elején, a megismerkedés időszakában a választottunk általában maga szőke herceg fehér lovon. Humoros, intelligens, határozott, udvarias, órákon át lehet vele beszélgetni, mindenről, bármiről és olyan jó vele…és mindig vele…és és és…

Elkezdjük várni, hogy elhangozzon a szeretlek, a gyere bemutatlak a barátaimnak, majd a mamának is, menjünk együtt nyaralni valahová, majd a költözzünk össze.

A mesékben ugye ilyenkor jön az a rész, hogy és boldogan éltek, amíg meg nem haltak, de valahogy a valóéletben nem ez a rész jön utána…miért?

Most tekintsünk el attól, amikor egy mezei szoknyapecérikust sikerül nagyon csúnyán benézni, mert ennél a fajtánál a koitusz után jön az interruptus, azaz a párkapcsolati problémák párkapcsolat hiányában elmaradnak.

Inkább vizsgáljuk meg, hogy hogyan lesz a csillogó páncélos szőke hercegből szőrős, büdös, zsarnoki és lelketlen szörnyeteg, a fehér lóból meg tragacs, amit állandóan szerelni kell és csak a pénzt viszi, azaz kevesebb marad cipőre.

Következzen a nem éltek boldogan, mert helyette elváltak című mese Lili Anna Wolf tollából.

Már látod a fehér ruhát, tudod a gyerekeitek nevét, folyamatosan csak vele lennél, majd történik valami borzasztó. Valami szörnyű esemény…NEM VESZI FEL NEKED A TELEFONT MUNKAIDŐBEN!

Eddig mindig felvette ha hívtad, mindig és bármikor tudtál vele beszélni, de most nem és nem is hívott vissza, pedig ebéd ideje is van és akkor sem…

Ebből aztán az egyik népszerű megoldás, hogy megindul a masszív kapcsolat felvételi hadművelet (hívogatás, ráírni viberen, Messengeren, whatsuppon, fehívni Skype-on), mert eldöntötted, hogy igenis meg kell kérdezni, hogy hogyan telik a napja és ez nem várhat estig.

Aztán persze vannak a vagány csajok is, az ő megoldásuk is kivalló. Ők aztán nem fognak telefonálgatni és írogatni sem, ők szépen megvárják, amíg a férfi jelentkezik, ami rendben is lenne teljesen, ha ezek után nem kerülne sor a…mi a baj Nyuszi?…semmi…című beszélgetésre.

Te nem vagy ilyen? Sosem tennél ilyesmit? Rendben van, én elhiszem.

Nézzük meg, hogy mit nem csinálunk még SOHA:

SOHA nem fogadjuk értetlenül, hogyha a férfi lemondta a velünk való találkozót, mert beül sörözni a haverokkal.

SOHA nem akadunk ki, ha elfelejti a legjobb barátnőnk nénikéjének a kedvenc kutyájának a becenevét, annak ellenére, hogy az egész famíliáról ezerszer meséltünk.

SOHA nem kérdezzük meg, hogy ki az ribi, akinek a képét lájkolta facen.

SOHA nem csesszük le mondjuk el érthetően és többször, hogy nekünk mennyire rosszul esett, hogy nézte a pincérnő mellét, miközben rendelt.

SOHA nem csesszük le mondjuk el érthetően és többször, hogy nem tette fel/ferdén tette fel azt a polcot.

SOHA nem csesszük le mondjuk el érthetően és többször, hogy elfelejtett hozni haza 1 kiló kenyeret, pedig azon a napon mást sem kértünk.

SOHA nem csesszük le mondjuk el érthetően és többször, hogy cukkínivel érkezett meg, pedig kígyó uborkát kértünk.

SOHA nem csesszük le mondjuk el érthetően és többször, hogy nem szólt haza, hogy 3 órát késik, miközben te órákig álltál a tűzhely előtt és kihűlt minden.

SOHA nem csesszük le mondjuk el érthetően és többször, hogy már megint nem vitte le a szemetet, nyírta le a füvet, hanem helyette nézte a meccset.

De akkor mi az, amit MINDIG megteszünk?

MINDIG megértjük, hogy a párunk igenis nagyon szeret és ez nincs másképp attól, hogy tartja a kapcsolatot a barátaival, ahogyan mi sem szeretjük őt kevésbé mert néha tartunk csajos napot.

MINDIG megértjük, hogy a párunk férfi, velünk van, szeret minket, de nekünk is sokkal jobb, ha nem fújja kívülről az összes barátnőnk nevét, házi kedvencestül, mert így nekünk sem kell emlékeznünk az összes típusú, valaha is legyártott gépjármű motortípusára.

MINDIG megértjük, hogy a párunk velünk van, bennünket választott és mi sem élveznénk, ha 1,5 órás ordibálás lenne otthon azért, mert belájkoltuk a férfi kollégánk biciklitúrás képeit vagy ne adj isten rámosolyogtunk a pincérre.

MINDIG eszünkbe jut, hogy ha a párunk nem vágja hozzánk, hogy de ehetetlen ez a leves, akkor is, ha amúgy elsóztuk, akkor talán mi is kifejezhetjük úgy a feltett/fel nem tett polccal kapcsolatos meglátásainak, hogy az neki ne essen rosszul.

MINDIG megértjük, hogy néha mi is elfelejtünk dolgokat, ő is, a kenyér hiánya általában pótolható, de ha nem, akkor sem keletkezik feketelyuk a konyha közepén, ami beszippantja az egészet.

MINDIG tudjuk azt, hogyha pont mi vagyunk azok, akik el tudnak szaladni a barkácsboltba flexhez való korongért akkor van az úgy, hogy rossz méretűt hozunk, de ettől a pokol démonai nem fognak bennünket lerohanni.

MINDIG megértjük, hogy nekünk is szokott olyan napunk lenni, hogy sem ebédelni, sem trécselni nincs időnk, határidős munkák vannak, túlórák, idegeskedés és elfelejtünk jelentkezni.

MINDIG megértjük, hogy mi is szoktunk fáradtak lenni és olyankor semmihez sincsen kedvünk és nem állunk neki főzőcskézni, hanem házhoz rendelünk vagy étteremben eszünk, netán a párunk főz, ha van hozzá érzéke (és ő ilyenkor nem mondja azt, hogy ha nem főzöl, akkor lusta disznó vagy és ugye te sem mondtál neki ilyet SOHA).

De mi történik akkor, ha a SOHA és a MINDIG helyet cserélnek?

Vajon a férfi elsírja magát, ha neki rosszul esik, hogyha közlik vele, hogy szarul rakta fel a polcot? Vajon telezokogja a párnát, ha azon a napon új öltönyt vett fel és a nője elmulasztotta ezt fél órán át dicsérni? Vajon ő fog órákig panaszkodni azért, mert munka után spontán beültél kávézni a kolléganőddel és ezért nem volt vacsi?

Vajon az, hogy nem sírja el magát 5 percenként jelenti-e ezt, hogy neki semmi sem esik rosszul? Vajon jelenti-e azt, hogy ő nem szokott csalódott, szomorú, megbántott lenni? Vajon jelenti-e azt, hogy jó pár ilyen alkalom után ő nem lesz dühös?

Amikor megismerted minden olyan csodálatos volt, figyelmes volt, romantikus, oda figyelt, mindenben segített, megdicsért, nem kritizált, ha hibázott rögtön bocsánatot kért…

Most pedig már nem figyel, miközben beszélsz hozzá vagy már nincs is nagyon közös téma. Már nem szerveztek közös programokat. Már a napjára sem emlékszel, hogy mikor ért hozzád, csókolt meg, ölelt meg. Nem mondja, hogy szeret. Már lassan mást sem csinál, csak fekszik a kanapén és észre sem vesz vagy ordítva kommunikál veled. Nem érdekli, ha sírsz. Nem érdekli, ha kérlelsz. Csak kritizálni tud. Minden a te hibád. Egy-egy veszekedés után megsemmisítve érzed magad, őt pedig nem is érdekli, hogy mi van veled.

Ha otthon a helyzet szép lassan elfajul, akkor már senki nem emlékszik arra, amivel a jelen írásomat kezdtem. Senki sem gondolja végig azt, hogy milyen volt a másik a kapcsolat elején és senki sem teszi fel a kérdést, hogy vajon mi van a férfivel, meg az érzéseivel és mit is tanult ő egész életében, hogyan kell ezt kezelni.

Ilyenkor általában 2 megoldás a preferált. Megbeszélni ezt a barátnőkkel, akik az elmondod információk alapján bősz tanácsadásba kezdenek, általában nekünk adva igazat, hiszen azért is beszélünk még mindig velük.

A támogatásuk persze nagyon jól esik, ezzel csupán egy aprócska baj van. Valódi megoldásokat nem kapunk, nem is kaphatunk, hiszen a történet másik oldala ilyenkor általában nincsen jelen, amit kapunk az az önigazolás. Az önigazolásnál ilyen helyzetekben pedig rosszabb tanácsadónál talán nincs is, mert ha nekünk igazunk van, akkor ebből következik, hogy a másik téved.

A másik tévedései, a hibái egy idő után őserdővé növik ki magukat, amely erdőben elveszünk és a vélt vagy addigra jókora részben már valós igazunk lesz a vezető fáklya.

A másik és talán ettől is veszélyesebb megoldás pedig nem más, mint amikor a fájdalmunkhoz elkezdjük keresni a címkét a neten, hiszen szép modern korban élünk, a google pedig instant megoldásokkal van tele.

Ott pedig minden lesz. Meglesz a szociópata-nárcisztikus-társfüggő-empata kombótól kezdve minden. A nőből nagy eséllyel magára ismerő áldozat lesz, aki bántalmazott kapcsolatban él, a férfiből, akit szeretett pedig lelketlen szörnyeteg, aki nem érez semmit sem, miközben a nő a lelkét is kiteszi, mint egy angyal.

Ezen a ponton szakszerű segítség nélkül talán nem is lehet objektíven megvizsgálni a SOHA és a MINDIG kérdését. A lélek fáj, a düh egyre jobban nő, a rózsaszín helyett felvesszük egy másik szeműveget.

Ezzel mindenki el is foglalja a helyét a pokolba vezető körhintán, ahonnan kiszállás a legtöbbször egy helyen van csak, szakítás  a megálló neve, de így legalább neked igazad lesz, a másik téved majd, a család azért szétesik és ez az a pont, ahol el lehet kezdeni terápiára járni.

Itt a legtöbbször kiderül azért majd, hogy bizony bizony, ha a fogunk fáj fogorvoshoz megyünk, nem pedig megguglizzuk hogyan kell házilag kiműteni a begyulladt alsó nyolcast és hidat sem csinálunk magunknak zseléből a frigóban, de ha a magánéletünkről van szó?

Akkor meghallgatunk „mindenkit”, elolvasunk „mindent” majd félretesszük azt a tényt, hogy a környezetünk elfogult velünk és azt, hogy nincs sem pszichológiai diplománk, sem klinikai gyakorlatunk és megingathatatlan módon rögtön ítélünk.

Tudod a te életed, a te kapcsolatod, a te családod és szíved joga bármit hinni vagy bármire becsukni a szemed és nekem nem fáj, hogy neked igazad van, hidd el.

Továbbá természetesen sajnos valóban vannak betegségben szenvedő emberek, akik áldozatokat szednek, de ez nem változtat azon, hogy ilyen esetekben diagnózist felállítani szakemberek szokták, vizsgálatokat követően. Ha azt érzed, hogy ilyen helyzetben vagy, akkor is ők azok, akikhez fordulnod kell, mert ők évekig tanulták a szakmát, amit nem pótol néhány elolvasott cikk a neten.

Ha pedig kétségeid vannak a felől, hogy az, akivel évek óta együtt élsz, netán a gyerekeid apja az egy lelketlen szörnyeteg, akkor inkább arra keresd a választ, hogy mi történik az ő lelkében belül, mi van vele, mi az, amit nem vettél észre esetleg, mert tudod ő nem sír, ő nem kérlel, ő odabent, egyedül intézi el, amennyire és ameddig tudja.

 

Lili Anna

 

Ha tetszett a bejegyzés, nyomj egy lájkot és oszd meg az ismerőseiddel.

Tetszett a cikk? Olvasd el a többi bejegyzésemet is: >klikk<

A bejegyzés trackback címe:

https://lili-anna-wolf.blog.hu/api/trackback/id/tr8713218485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása